Вівторок, 12.12.2017, 13:12
Ви увійшли як Гість - Вітаю Вас

Меню сайту
Нац.-пат виховання
Уроки мужності:
Мартиненко В.Р.
Отечко Л.Г.
Полтавець Т.В.
Дорошенко Л.В.
На допомогу учню
Опитування
Яка Ваша думка щодо поточної ситуації в Україні?
Всього відповідей: 210
Правова база
Положення про шкільну раду Положення про ЗНЗ
Правила внутрішнього розпорядку
Статут школи
Накази
І. Про результати науково-методичної роботи з обдарованими дітьми
ІІ. Про підсумки методичної роботи з педагогічними кадрами за 2014-2015 навчальний рік
Шкільна газета
№01 №02 №03 №04 №05 №06 №07 №08 №09 №10 №11 №12 №13 №14 №15 №16 №17 №18 №19 №20
Розклад 14-15 н.р.
Розклад уроків для учителів
Розклад уроків для 5-11 кл.
Розклад уроків для 1-4 кл.
Розклад факультативів
Розклад дзвінків
Розклад гуртків
Сайти друзів
ЗОШ І-ІІІ ст. №1
ЗОШ І-ІІІ ст. №2
ЗОШ І-ІІІ ст. №3
ЗОШ І-ІІІ ст. №4
ЗОШ І-ІІІ ст. №5
Гімназія N/A
БХТ "Джерело" N/A
Міський методкабінет N/A
Станція юних туристів
ПедПРЕСА
Вхід для вчителя
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 Смачні фестивалі-конкурси

Смачні фестивалі-конкурси

 

     Народна кухня — це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.

     Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відзначалася різноманітністю страв, високими смаковими та поживними якостями. Більшість страв української кухні відзначається складною рецептурою і складними комбінованими способами ї їх готування (так, під час варіння борщу використовується до 20 складників).

     Літописи та інші писані пам'ятки, а також археологічні розкопки свідчать про багатство і різноманітність їжі, що споживалась населенням Середньої Наддніпрянщини в період Київської Русі. Крім продуктів переробки зерна і різних овочів (капусти, ріпи, цибулі, часнику), до складу їжі входило м'ясо свійських тварин (свиней, овець, кіз, корів, телят) і птиць (курей, гусей, качок, голубів, тетеревів і рябчиків). З диких звірів найчастіше вживались для харчування дикі свині (вепри), зайці, що добувалися полюванням. Є також відомості про вживання молока, коров'ячого масла і сиру. 

    Саме з метою глибшого вивчення традицій та історії української національної кухні наприкінці травня було проведені в нашій школі два цікаві виховні заходи: фестиваль-конкурс «Український борщ» для учнів 7-х класів та фестиваль-конкурс «Українські деруни» для учнів 9-х класів.

    У ході проведення  фестивалю-конкурсу «Український борщ» кожній команді необхідно було впоратись із кількома завданнями: зварити український борщ (це завдання виконували хлопці), скласти вірш про українську національну першу страву, намалювати натюрморт продуктів, які використовують для приготування борщу, а також  відповісти на запитання інтелектуального конкурсу.

    За результатами змагань в інтелектуальному конкурсі перемогу отримала команда 7 В класу, вихованці цього ж класу здобули перемогу і в художньому конкурсі.  Найкращими поетами виявилися учні 7 Б класу, а головний конкурс кухарів виграли учні 7 А класу.  Вони, за рішенням журі, приготували найсмачніший український борщ.

     У другому фестивалі-конкурсі «Українські деруни» учням 9-х класів необхідно було впоратись із трьома конкурсами: конкурс кухарів (дівчата готували деруни), конкурс «Сильні, вправні, відважні» (команди хлопців змагалися у підтягування на перекладині, віджиманні (згин-розгин рук) та перетягуванні канату) та інтелектуальний конкурс «Історія та традиції української національної кухні».

    У спортивному конкурсі перемогу здобула команда 9 А класу. Інтелектуальний конкурс виграли учні 9 Б класу, а найсмачніші деруни приготували господарочки 9 В класу.

Поетичні конкурсні доробки

7 В

Вірш про борщ

 

Помідори чималі

Червоніють на гіллі

Полюбляють діти

Сік томатний пити

А у грядці бурячок

Темний заховав бочок,

Щоб поїсти борщику,

Зваримо у горщику.

Нагодує всіх вона

Ця картопелька смачна.

ЇЇ бульби їстівні

Викопують восени.

Сто листків капуста має

І тому не замерзає.

А руденька та морквина

Містить різні вітаміни,

Хто її вживає –

Той хвороб не знає.

І зелену, і руду

Цибулину я знайду.

Хоч пекуча і гірка,

Та гарнесенька яка!

 

7 А

Юшка

Є в нас юшка –

Щерба з риби.

Заточи гостріше ніж –

Гайда до колиби.

Зберемося разом браття

Сядемо навкруг багаття.

Плине час,

Вечеря стигне

Мати жде додому сина.

Скибки хліба

Хвости з карпа

Гірки солі і приправи.

Знають люди на селі,

Як не хоч, як не крути

Чим любові кинеш більше,

Тим і юшка є смачніша.

 

7 Б

Козацький куліш

В давнину, ще два віки тому,

Козаки куліш варили в казанку.

Це велика та натхненна праця –

Головне в кулінарії знаться.

Куліша рецепт ми знаємо

Та традиції козацькі поважаємо.

Покладемо ми туди пшоно.

Хай вже закипить воно.

Вкинемо туди ще моркву,

М'ясо, часничок – вже повно!

І картопельку туди додамо до страви ми.

А для запаху – всі трави

І духмянії приправи.

Наш куліш майже готовий

Ми вважаєм – буде добрий!

Аби суддям догодити –

Треба не пересолити!

Залишилось їм подати страву

І чекати на ухвалу.

Грає запах на всю школу

Й привертає всіх навколо.

Отже, наш куліш удався

Всім навколо смакувався.

Сайт є власністю школи. Матеріали розміщені на ресурсі мають ознайомчий характер